Linkbuilding

Ankertekst of linktekst

Ankertekst of linktekst

De ankertekst, ook wel linktekst of anchor genoemd, is het zichtbare en klikbare deel van een hyperlink. Deze onderscheidt zich meestal van de rest van de hoofdtekst door middel van kleur, vet of onderstreping. Externe websites of subpagina’s op dezelfde website zijn toegankelijk als linkdoelen. Het linkdoel van de ankertekst wordt zichtbaar wanneer je de muisaanwijzer eroverheen beweegt.

Het doel van de linktekst is om meer informatie over het komende document of website over te brengen, zowel voor gebruikers als voor zoekmachines.

Structuur en voorbeeld

Het doel van de link, het specifieke adres van de link (ook wel url genoemd) en de ankertekst vertegenwoordigen de essentiële elementen van de hyperlink. Voorbeeldstructuur van een hyperlink inclusief ankertekst in de broncode:

<a href=”https://www.seoopmaat.nl.nl”>Ankertekst</a>

Naast deze essentiële elementen in de hyperlink kan deze worden verrijkt met het volgende: rel=”nofollow” of title=”meer informatie over de link”. De verwijzing naar andere documenten werkt echter al met bovenstaande code. De eerste attribuut laat de zoekmachine weten dat de link neit gevolgd hoeft te worden, en eigenlijk niet hoeft mee te tellen. De twee geeft meer informatie aan de robot vand e zoekmachine die de betreffende website bezoekt.

Soorten ankerteksten

In het kader van zoekmachineoptimalisatie zijn vier verschillende categorieën voor linkteksten gedefinieerd om deze beter te kunnen classificeren.

  • Money Keyword Links: Dit zijn ankerteksten die gericht zijn op het gericht optimaliseren van een zoekterm en gericht zijn op het verkopen van producten. Voorbeelden van ankertekst voor geldzoekwoorden zijn: ‘schoenen’ en ‘schoenen kopen’.
  • Branded links of URL’s die verwijzen naar uw eigen website worden gezien als merklinks. Een merklink is SEO op maat of seoopmaat (merk) , of seoopmaat.nl, of www.seopopmaat.nl.
  • Samengestelde links: Deze categorie linkteksten bestaat zowel uit een money keyword als uit het betreffende merk. Deze categorie is dus een combinatie van beide, bijvoorbeeld “schoenen van zalando.de”.
  • Overige links: Deze links zijn niet direct gerelateerd aan een zoekterm of het merk/URL. Meestal zijn dit klikzware verzoeken zoals “klik hier”, “kijk daar” en “daarheen”.

Naast pure tekst kan een afbeelding ook dienen als aanklikbaar onderdeel van de hyperlink. In de broncode wordt dit als volgt aangegeven:

<a href=”https://www.seoopmaat.nl”><img src=”https://www.seoopmaat.nl/wp-content/uploads/2022/11/Ankertekst.jpg” alt=”Meer info hier”/></a>

Verdere informatie over het doel van de link wordt verzonden via het alt-attribuut (alternatieve tekst), omdat afbeeldingen slechts in beperkte mate kunnen worden gelezen door zoekmachines zoals Google of Bing.

Link teksten en impact CTR

De ankertekst heeft een beslissende invloed op de doorklikratio (CTR) van links. Met name referenties die moeten leiden tot een deal/conversie/lead moeten in het kader van conversie-optimalisatie regelmatig worden gecontroleerd. A/B-tests zijn hier bijzonder nuttig om de optimale ankertekst te vinden. Deze optimalisatie (CTR) staat meestal in tegenstelling tot de optimalisatie van de linkteksten in het kader van zoekmachineoptimalisatie.

De ankertest in zoekmachineoptimalisatie

Off-page optimalisatie (linkbuilding) is nog steeds een essentieel onderdeel van zoekmachine optimalisatie. Door het gericht inzetten van ankerteksten kan de relatie tussen een zoekwoord en de doelpagina worden gelegd. Idealiter vertegenwoordigt de ankertekst een preview van de aankomende inhoud van de betreffende doelpagina.De verhoogde relevantie voor de zoekterm, evenals de inkomende link juice (PageRank), zorgt voor een positieve ontwikkeling van de rankings. Google wil onderscheid maken tussen natuurlijke en onnatuurlijke backlinks en hiervoor worden ook de gegevens uit de linktekst gebruikt.

Penquin penalty via ankerteksten

In april 2012 werd de eerste Google Penguin-update uitgerold voor gebruikers van de Google-zoekmachine wereldwijd. Het doel van de Penguin-update is om manipulatieve ankertekstoptimalisatie te detecteren en vervolgens de positie van deze websites te verlagen. Elke website-exploitant moet zich er daarom van bewust zijn dat inkomende links met sommige ankerteksten de positie van de website kunnen schaden. Bijvoorbeeld allemaal money keywords heeft sommige sites meer schade opgeleverd dan profijt.

Ankerteksten kunnen ook door externe derden worden misbruikt om specifiek een website te beschadigen, hoewel Google meervoudig heeft aangegeven dat er niet zomaar een straf wordt verstrekt. In dit geval spreekt men van negatieve SEO. In dit geval is een beproefde methode om negatieve backlinks ongeldig te maken met behulp van de disavow-tool.

 | Website

Wilhelmus Hengstmengel "Is SEO nu echt zo belangrijk? En wat is SEO eigenlijk. Is dit het verkijgen of plaatsen van zoveel mogelijk linkjes het enige wat belangrijk is". Allemaal misvattingen, want schrijf voor de bezoekers, niet voor Google. SEO kan helpen, maar als je langer bovenaan in de zoekmachines wilt staan, zeker nu er steeds meer AI in de zoekmachines opduikt, zijn meer factoren belangrijk dan SEO alleen, en zeker veel belangrijker dan het plaatsen van veel linkjes.

Deel ons op social media